Gdzie zjeść najlepsze sushi? Poznaj 5 cech dobrej restauracji!

Wybór restauracji, serwującej popularne danie z Dalekiego Wschodu, nie jest łatwy. Nic dziwnego, bowiem coraz więcej lokali gastronomicznych wprowadza do swojej oferty sushi, co z kolei jest odpowiedzią na wciąż rosnące zainteresowanie daniami kuchni azjatyckiej. Jeśli jeszcze nie wybrałeś miejsca, w którym rozsmakujesz się w kolorowych rolkach, poznaj z nami 5 najważniejszych cech dobrej restauracji.

1. Szeroka oferta menu – które sushi wybrać na pierwszą degustację?

Sushi zachwyca całym wachlarzem możliwości, z którego chętnie korzystają wielbiciele dań kuchni azjatyckiej. W menu dobrych restauracji znajdziesz więc zarówno klasyczne odmiany tego wyjątkowego dania, jak i rolki, które zaskakują swoim składem, a w konsekwencji również i smakiem. Musisz wiedzieć bowiem, że sushi nie sprowadza się wyłącznie do surowego tuńczyka lub łososia i ryżu. W najlepszych lokalach spróbujesz bowiem zarówno tradycyjnego nigiri i hosomaki, jak i sushi California z kurczakiem czy futomaki krewetka w tempurze. Coraz więcej restauracji sushi wychodzi również naprzeciw osobom na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Dla nich rybę zastępuje się świeżymi warzywami lub owocami, tworzącymi kwintesencję smakową kolorowych rolek. Tak więc bogactwo oferty to jeden z najważniejszych atutów dobrych lokali z sushi w menu.  

2. Kulinarne zaskoczenie – na jakie rozwiązania stawiają dobre restauracje?

Wiesz już, że dobre restauracje posiadają szeroką ofertę, w której ulubiony smak znajdzie każdy, nawet najbardziej wymagający klient. Wybierając najlepsze miejsce do degustacji dania z Dalekiego Wschodu, warto jednak zwrócić uwagę na nieszablonowe propozycje, zaskakujące połączeniem różnorodnych składników. Jak dowiesz się z lektury artykułu Sushi na słodko – poznaj azjatycką kuchnię w nowej odsłonie!, takie danie nie musi być nudne! Wśród najciekawszych rozwiązań kulinarnych można wymienić, chociażby sushi z czekoladą, ze śliwkami czy z owocami, które podaje się jako słodki deser po głównym posiłku. Najlepsze restauracje mogą więc zaskoczyć nie tylko bogactwem oferty, ale również doborem składników, tworzących smakowite, aromatyczne rolki.

3. Najwyższa jakość składników – co warunkuje smak sushi?

Sushi powinno być przygotowywane z najwyższej jakości produktów wiadomego pochodzenia. Dotyczy to zwłaszcza ryb, które – w większości przypadków – spożywane są bez jakiejkolwiek obróbki termicznej. Dzięki świeżym składnikom, sushi zyskuje nie tylko na smaku, ale staje się również bezpieczne dla naszego zdrowia. Po przejściu na stronę www.top10sushi.pl zobaczysz ranking restauracji sushi w Krakowie, słynących z produktów najlepszej jakości, składających się na fantazyjne rolki. Będąc w lokalu lub zamawiając danie na wynos, warto zapytać obsługę zarówno o pochodzenie ryb, jak i o sposób ich przechowywania, który również determinuje przydatność do spożycia. Dobre restauracje z pewnością nie będę ukrywać tego rodzaju informacji, oferując swoim klientom wyłącznie świeże składniki z pewnego źródła.

4. Higiena, czystość i atmosfera – co buduje klimat restauracji z sushi?

To kolejne elementy, na które należy zwrócić szczególną uwagę, wybierając dobrą restaurację, serwującą dania kuchni azjatyckiej. Taki lokal:

  • powinien być czysty i schludny, niezależnie od tego, czy oferuje konsumpcję na miejscu, czy też przygotowuje wyłącznie dania na wynos,
  • musi przestrzegać odpowiednich standardów sanitarnych, warunkujących nie tylko komfort, ale również bezpieczeństwo klientów,
  • zapewnia niezdecydowanym osobom pomoc w trakcie wyboru najlepszego rozwiązania oraz przyjazną atmosferę, budującą satysfakcję z podjętej decyzji.

Niezwykle istotnym zagadnieniem będzie także wystrój restauracj sushii – równie ważny jak jakość serwowanych w niej potraw. Jeśli zdecydujesz się na skorzystanie z oferty lokali, oferujących dania na miejscu, warto zwrócić uwagę na odpowiednią przestrzeń między stolikami, gwarantującą komfortowe spożywanie posiłku, ale również i na ozdoby, wpływającej na klimat i charakter wybranej restauracji.

5. Propozycja dla każdego klienta – czym dobra restauracja zachęca kupujących?

Sushi nie należy do najtańszych dań, na co wpływa konieczność sięgania po świeże składniki z pewnych źródeł. Należy więc podchodzić ze sporą rezerwą do lokali, serwujących je w wyjątkowo niskiej cenie. Dobre restauracje mogą jednak oferować swoim klientom sushi w zestawach, których zakup staje się bardziej opłacalny. Takie komplety fantazyjnych rolek w różnych odmianach to idealne rozwiązanie na imprezy, biznesowe eventy czy spotkania w rodzinnym gronie.