Jaki pieczywo powinny wybierać osoby na diecie bezglutenowej

Gluten to kompleks białek zdolny do zatrzymywania dwutlenku węgla, który nadaje wyjątkowe właściwości wypiekom na drożdżach i zakwasie chlebowym.

Gluten składa się z dwóch głównych grup frakcji białkowych, które zapewniają lepkość ciasta oraz odpowiadają za elastyczność ciasta. Pieczenie bez glutenu jest wyzwaniem technologicznym ze względu na niezdolność mąki bezglutenowej do formowania spójnych i elastycznych ciast. Skrobie odgrywają ważną rolę w procesach wypieku chleba. Podczas wypieku chleba granulki skrobi puchną i mają zdolność zatrzymywania pęcherzyków powietrza, ułatwiając zatrzymywanie gazu podczas fermentacji. Dodatkowo, unikalne właściwości glutenu pszennego utrudniają znalezienie surowców, dodatków czy składników, które mogą go w całości zastąpić, a obecnie wiele produktów bezglutenowych dostępnych na rynku ma niskie właściwości odżywcze, słaby smak i gorszą jakość. W ciągu ostatnich kilku lat stosowanie alternatywnych składników umożliwia poprawę właściwości, smaku i zapachu chleba bezglutenowego. Istnieje wiele różnych produktów spożywczych, które mogą być stosowane do wypieku chleba bezglutenowego, wzbogacając jego smak i wartości odżywcze, jak amarant, gryka, nasiona chia, ciecierzyca, kukurydza, siemię lniane, owies bezglutenowy, proso, soczewica, ryż i komosa ryżowa, czarnuszka, ziemniak, burak, dynia czy mąki orzechowe. Ponieważ różne rodzaje mąki różnią się pod względem zakwaszenia, wymaganej ilości płynu i tego, jak dobrze zachowują swój kształt po upieczeniu, wiele rodzajów pieczywa bezglutenowego zawiera kombinację dwóch lub więcej mąk. Na przykład może się okazać, że niektóre pieczywo bezglutenowe jest gęstsze, a inne bardziej suche.

Niektóre mogą smakować lepiej, gdy są używane do kanapek, a inne mogą być opiekane.

Wypróbowanie różnych odmian pieczywa bezglutenowego oraz chleb dla diabetyka może pomóc ci dostroić się do tego, co lubisz jeść i w jaki sposób. Jeśli stosujesz nie tylko dietę bezglutenową, ale także o niskim indeksie glikemicznym, poszukaj bezglutenowego pieczywa z mąk pełnoziarnistych, zawierających rośliny strączkowe, takie jak fasola, groszek, ciecierzyca i soczewica oraz mąki z orzechów. Otrzymasz więcej sycącego błonnika i często białka, a także wiele kluczowych witamin i minerałów bez konieczności polegania na wzmacniaczach smaku i sztucznych dodatkach. Niektóre pieczywa bezzbożowe z fasoli i orzechów może być bardzo bogate w błonnik, dlatego sprawdź etykietę, aby zobaczyć, ile gramów zawiera jedna kromka. Zwłaszcza jeśli nie jesteś do tego przyzwyczajony, delektowanie się kanapką składającą się z dwóch kromek chleba o wysokiej zawartości błonnika, powiedzmy 5 lub więcej gramów na kromkę, może być trochę ciężkie do strawienia dla układu pokarmowego. Zacznij od jednej kromki naraz i popij dużą ilością wody, jeśli nie masz pewności. Na niektórych etykietach żywności bezglutenowej mogą pojawić się mąki i produkty pełnoziarniste. Zasadniczo są one nasionami ziaren, które jemy, więc wszystkie trzy części jadalne, czyli zarodek, bielmo i otręby, są obecne, ale ponieważ to ziarno może kiełkować, a enzymy trawienne rozkładają silne inhibitory wzrostu na prostsze cząsteczki, dzięki czemu nasiona są łatwiejsze do strawienia. Niektórzy ludzie uważają, że takie pieczywo jest bardziej zdrowe dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli jednak dodatkowo masz nadwrażliwość na gluten lub celiakię, upewnij się, że zboża takie są bezglutenowe. Pieczywo bez glutenu oraz dla osób z cukrzycą oferuje piekarnia bezglutenowa Lublin. Jest wiele składników, których należy unikać w chlebie bezglutenowym. Nie kupuj żadnych produktów spożywczych, jeśli widzisz na etykiecie dużo środków nadających teksturę, stabilizatorów lub konserwantów. Sztuczne słodziki i barwniki to również składniki, których chcesz unikać. Szczególnie jeśli chleb będzie czymś, co spożywasz regularnie, chcesz mieć pewność, że otrzymujesz pożywny produkt bez wielu dodatków, które nie dostarczają żadnych wartości odżywczych dla organizmu. Chleby bezglutenowe przeszły długą drogę, ale sprawdzenie etykiet i wypróbowanie kilku różnych odmian może pomóc ci znaleźć ulubione pieczywo.