Pyzy – pyszne polskie danie, które można przygotować w wielu wariantach
Kuchnia polska to wiele wyśmienitych dań. Jednym z nich są pyzy, które są rodzajem dużych klusek o okrągłym lub owalnym kształcie. W różnych rejonach Polski pyzy przygotowuje się także na różne sposoby. Oto najpopularniejsze rodzaje polskich pyz!
Szukasz pomysłu na łatwy w przyrządzeniu, a przy tym sycący obiad? Pyzy to strzał w dziesiątkę! To danie, które może posmakować każdemu. Dzięki wielu wariantom można także łatwo dopasować je do swojego gustu. Jakie rodzaje pyz można przyszykować jako główne danie? Sprawdź te wyśmienite propozycje!
Pyzy ziemniaczane z mięsem
Najbardziej popularne pyzy to pyzy ziemniaczane z mięsem. Przygotowywane są na bazie gotowanych lub surowych, tartych ziemniaków. Najczęściej dodaje się do nich jaja, mąkę oraz sól. Takie pyzy mogą być także nadziewane mięsem, dzięki czemu wyśmienicie smakują. Najczęściej wypełnione są mięsem mielonym wieprzowym albo wołowym.
Inny wariant to pyzy przygotowywane bez farszu, które są okraszone podsmażonym boczkiem i cebulką. Także są bardzo smaczne i aromatyczne.
Pyzy drożdżowe
Inna propozycja znana w niektórych regionach Polski to pyzy drożdżowe. W tym przypadku wykorzystujesię inny typ ciasta – bez ziemniaków.
Pyzy drożdżowe przyrządzane są na bazie drożdży, maki, mleka, masła, jajek oraz cukru i soli. Z tych składników wyrabia się ciasto, które potem gotuje się w wodzie albo na parze. Pyzy drożdżowe gotowane na parze określane są także jako pampuchy.
Takie pyzy są popularne na Podhalu, gdzie określane są jako bombolki – są to słodkie, pieczone pyzy drożdżowe, które podawane są z roztopionym masłem i miodem.
Pyzy smaczne także bez mięsa
Wyśmienite pyzy można przyszykować także bez mięsa – sprawdzają się wtedy zarówno na słono, jak i na słodko. W wersji na słono można wypełnić je farszem twarogowym albo grzybowym. Można też podawać je bez farszu z podsmażoną cebulką. Na słodko pysznie smakują pyzy z jagodami.
Wobec tego pyzy bez mięsa to także doskonała propozycja przeznaczona dla amatorów polskiej kuchni.