Zawory odpowiednie do zastosowania w przemyśle spożywczym

Przemysł przetwórstwa żywności i napojów obejmuje szeroki zakres kategorii, od mleka i nabiału po chleb i wypieki oraz napoje.

Przy takiej różnorodności w gamie dostępnych urządzeń procesowych, zrozumienie dokładnie tego, czego potrzebujesz do przetwarzania tych mediów, ma ogromne znaczenie. Zrozumienie wyjątkowej złożoności maszyn do żywności lub napojów, z którymi będziesz pracować, jest kluczem do znalezienia idealnego zaworu do swoich potrzeb.

Zawory odpowiednie do zastosowania w przemyśle spożywczym

Gdzie można zastosować zawory motylkowe

Wybierając zawór należy wziąć pod uwagę wiele czynników, w tym temperaturę, ciśnienie, lepkość i elementy, na które narażony będzie zawór. Osiągnięcie najlepszych wyników i zagwarantowanie bezpiecznego przetwarzania żywności i napojów wymaga korzystania z najlepszych produktów dostępnych na rynku. Zawory w przemyśle przetwórstwa żywności i napojów dzielą się na dwie główne klasyfikacje: zawory bezpośredniego kontaktu i zawory serwisowe. W przypadku zaworów o bezpośrednim są to te, które mają bezpośredni kontakt z żywnością, taką jak mleko, napoje gazowane, przyprawy i mięso. Materiałem najczęściej używanym na zawory bezpośredniego kontaktu jest stal nierdzewna ze względu na jej odporność na korozję oraz środki do czyszczenia i odkażania.

Istnieje wiele rodzajów zaworów sanitarnych, takich jak kulowe, membranowe, zaciskowe, nożowe lub motylkowe, żeby wymienić tylko kilka. Jeśli chodzi o przetwórstwo napojów, lepiej jest wybrać zawory kulowe, ponieważ dzięki konstrukcji elementu regulacyjnego mają dużą zakresowość, bez komplikacji związanych z obciążeniami bocznymi typowymi dla zaworów motylkowych lub kulowych. Niektóre z najczęstszych zastosowań zaworów sanitarnych to przetwórstwo mleczarskie, browarnictwo oraz produkcja alkoholi i innych napojów.

Sanitarne zawory motylkowe są przeznaczone do zastosowań wymagających czystego lub sterylnego przetwarzania. Aby zawór mógł być uznany za higieniczny, nie może mieć szczelin ani wgłębień, aby powstrzymać bakterie przed namnażaniem. Powierzchnie, które stykają się z żywnością, muszą być wypolerowane, a ich promienie muszą mieć minimalny rozmiar, aby uniknąć jakiegokolwiek przywierania lub uwięzienia. Zawory zapewniają szczelne odcięcie i regulację charakterystyki.